כבר כשאנחנו ילדים אנחנו בוחרים לעצמינו מנטור או במילים המתאימות יותר לילדים "מודל לחיקוי". בדרך כלל אחד ההורים שלנו תופס תפקיד זה והופך להיות המנטור הראשון שלנו. לרב בגיל ההתבגרות, בצמוד למרד הנעורים, מתעורר בנו הצורך למנטור חדש. לרב צורך זה אינו מודע ואנחנו בחיפוש אחר מנטור מבלי לשים לב.
בגיל ההתבגרות ובתחילת שנות העשרים אנחנו הופכים להיות אנשים בוגרים ועצמאיים, זאת תקופה מאתגרת ומלאה בפחדים ובחרדות. בדיוק אז אנחנו זקוקים למישהו בוגר ומנוסה שיעזור לנו לעשות סדר בבלאגן כי יש תחושה לפעמים שהחיים גדולים עלינו. במקרה הטוב נפגוש מנטור במקום הנכון ובזמן הנכון, במידה וזה לא יקרה אנחנו עלולים להדחיק את הקשיים, לא להתמודד עם האתגרים ולהגיע לשנות השלושים עם משקעים ותסביכים עמוקים אשר ישפיעו על חיינו בכל הרבדים.
מהו מנטורינג?
תהליך המנטורינג הוא ליווי אישי וגמיש בו אדם חולק מהידע, הכישורים והניסיון שלו על מנת לסייע לאחר להתקדם ולהתפתח בחייו האישיים והמקצועיים. המנטור אינו "מגייס לקוחות" והרווח הכלכלי רחוק מלהיות העיקר בתהליך המנטורינג, המודרך הוא זה שבוחר לעצמו את המנטור על פי הקריטריונים שחשובים לו. הנגישות והזמינות הם סימני היכר בולטים בתהליך המנטורינג, המודרך יכול לקבל את עזרתו של המנטור בעת הצורך בהתאם לגבולות שהוגדרו ביניהם מראש. תהליך המנטורינג יכול להמשך מספר חודשים ואפילו מספר שנים, זה תלוי בצורך של המודרך.
תהליך המנטורינג הוא לא טיפול נפשי ולכן אם המנטור מרגיש שיש צורך בטיפול יותר מעמיק, הוא מחוייב להפנות את המודרך לאיש מקצוע מתאים.
מיהו מנטור?
מנטור הוא אדם שעבר תהליך מנטורינג בעצמו ומרגיש שהוא רוצה להיות למען האחר כפי שהמנטור שלו היה עבורו, כלומר ללוות ולעזור לאדם צעיר יותר או פחות מנוסה ממנו לתקופת זמן מסויימת. להיות מנטור זאת אחריות מאוד גדולה וצריך לקחת את התפקיד ברצינות, רק מי שעבר תהליך מנטורינג בעצמו יודע כמה זה חשוב וכמה המצב יכול להיות רגיש, יחד עם זאת, בסוף התהליך הסיפוק הוא אדיר לשני הצדדים.
למנטור גישה הוליסטית לאדם, הוא יודע לקבל את המודרך בשלמותו, את הקשיים ביחד עם החוזקות, את הדעות, האמונות, הרצונות וההתנגדויות ללא ביקורת. בדומה למאמן, המנטור לא אומר למודרך מה לעשות וכיצד להתנהג, המנטור משקף את החוזקות של המודרך מזקק את מטרותיו ומחזק את הביטחון העצמי והאמונה של המודרך בעצמו. המנטור לעולם לא ישפוט (גם לא בלב) והוא ידע להכיל את המודרך על כל דעותיו ורגשותיו וינחה אותו אל הדרך שהכי תואמת את אופיו.
כיצד לבחור מנטור?
הדבר הכי חשוב בבחירת מנטור היא ההבנה והקבלה שאנחנו צריכים עזרה. לא תמיד קל לבקש עזרה או להודות, אפילו בפני עצמינו, שקשה לנו להתמודד לבד. ברגע שנעשה את זה יהיה לנו נוח הרבה יותר להתמסר לתהליך המנטורינג והתוצאות יגיעו מהר. אם נאבק בעצמינו, נדחיק ונכחיש את הצורך שלנו בקבלת עזרה לא נצליח לעבור דרך של התפתחות אישית כי אנחנו נאחזים במה שאנחנו מכירים וזה בדיוק מה שמעכב אותנו מלהתקדם.
עדיף שהמנטור יהיה אדם נייטרלי ככל האפשר עבור המודרך עם כמה שפחות משקעים רגשיים בין השניים, לכן, לא מומלץ לבחור כמנטור בן משפחה, חבר או כל אחד אחר שאתם מעורבים איתו רגשית. מצד שני, חשוב שתרגישו חיבור מיוחד לאותו אדם "זר", שתהיו רגועים, מחוברים לעצמכם, מרגישים בנוח (ככל האפשר) לחשוף ולהפתח ומאפשרים לעצמכם להיות פגיעים לידו.
מספר נקודות שחשוב לשים לה אליהן כשבוחרים מנטור:
מנטור כדרך חיים
מנטורינג זה לא מקצוע זה דרך חיים! מנטור טוב לא עושה (וגם לא יכול לעשות גם אם היה רוצה) הפרדה בין המנטורינג לחייו האישיים. המנטור חי באותו האופן בו הוא מנחה את המודרכים שלו, הוא חייב להוות דוגמא אישית.
מי ארצה להיות כשאהיה גדול?
חייבת להיות הערכה מצד המודרך כלפי המנטור, כשאדם רואה מולו את מה שהוא רוצה להשיג, את האדם שהוא רוצה להיות וזה נותן לו מוטיבציה לפעול. הקירבה והנגישות גורמת לתהליך ההתפתחות להיות ריאלי ואפשרי, המודרך יכול לקבל את כל הסיוע שהוא צריך ממקור ראשון בליווי של תמיכה ואהבה. שימו לב שלא מדובר בהערצה שבדרך כלל מבוססת על פנטזיה ומודל חיקוי לא נגיש.
האם יש בינינו דימיון?
על מנת שנרגיש בנוח עם המנטור שלנו הוא צריך להיות דומה לנו מבחינת הערכים שלנו, האישיות שלנו, האופי, המנטליות וכל דבר אחר שחשוב לנו. כשיש דימיון קל לנו יותר להתקרב ולהפתח לאותו אדם ופתאום הפער בין המצוי לרצוי לא נראה גדול כל כך.
שיטת עבודה מותאמת אישית
כמו בכל תהליך משמעותי ומקצועי חשוב שנשאל את המנטור מה שיטת העבודה שלו, על אילו גישות או תיאוריות הוא נשען ומה תחום המומחיות שלו. מצד שני, תהליך המנטורינג גמיש יותר מתהליך אימוני מבחינת לוחות זמנים וגם מבחינת הקשר בין המנטור למודרך. לכן, מאוד חשוב בתחילת התהליך לעשות תיאום ציפיות ולבדוק התאמה. יש להקפיד לעשות תיאום ציפיות מחודש כל מספר חודשים, מכיוון שהצרכים של המודרך במנטור יכולים להשתנות.
אנרגיות, אנרגיות ושוב אנרגיות!
אנחנו עומדים בפני תהליך משנה חיים ולפעמים אנחנו מגיעים לנקודה הזאת מותשים מחיפושים אכזבות ותסכולים ולכן חשוב שהמנטור שלנו יביא איתו אנרגיות בשביל שניים ואולי אפילו בשביל יותר. השאיפה שהמנטור יסחוף אותנו, ירגש אותנו, יעיר אותנו לחיים חדשים וכל אלו בהחלט דורשים אנרגייה…
*אל תתבלבלו, אנרגיות טובות זה חשוב אבל רק זה לא מספיק. לפעמים אנחנו עלולים לבלבל אנרגיות וכריזמה עם כישרון, מקצועיות ויכולת.
אינטואיציה
בשלב הזה אין נוסחאות מתמטיות ושיקולים רציונאליים ואנחנו פשוט מרגישים את זה, זה המנטור שלי! כמובן בתנאי שהסעיפים הקודמים מתקיימים.